Ciorba de iarna grea











In sfarsit a venit iarna cea adevarata, cu zapada multa si cu zile friguroase! Brrrrr!


Mie imi convine sa vorbesc pentru ca stau in casa si vad iarna dupa geam, ca in poza de mai sus dar cei care sunt nevoiti sa plece in fiecare dimineata s-au cam saturat de iarna, mai ales daca asteapta autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele in statiile RATEB-ului.


In general eu fac foarte rar ciorbe, supe sau borsuri pentru ca nu mananc mai mult de un fel de mancare si de aceea prefer felul doi. Pe de alta parte Alex nu mananca decat ciorba de perisoare si supa de pasare cu galusti. Barbatului meu insa ii plac ciorbele si ar vrea sa fac mai des. Cum este in minoritate nu prea i se indeplineste dorinta. In ultimul timp a facut mai multe vizite la doctorul stomatolog si uite asa am ajuns la ciorbe.


Ciorbita asta am facut-o cu coaste taranesti. O ciorba pe care bunica o facea in zilele friguroase de iarna cand ai nevoie de mai multe calorii ca sa poti rezista in frig.


Am folosit de urmatoarele ingrediente:


- un kg de coaste de porc afumate
- o ceapa mare
- 2 morcovi
- 1 radacina mare de pastarnac
- 1/2 telina potrivit de mare
- un cartof mare
- un ardei gras verde
- 1/2 cutie de rosii in bulion
- doi-trei pumni de taitei
- inlocuitor de bors hahahaha
- sare
- un ou pentru dres
- leustean si patrunjel verde

Dupa ce am spalat bine coastele cu apa calduta, le-am pus la fiert in apa rece.
Intre timp am spalat, curatat si am taiat zarzavatul cubulete si am avut grija sa adun spuma din oala in care fierbea carnea. Oricat de usor ar fi sa dau zarzavatul pe razatoare, eu nu fac niciodata asa. Imi place sa vad zarzavatul frumos taiat in ciorba si nici nu il calesc. Asta din doua motive:


1. ca e mai sanatos sa nu il mai prajesti,


2. ca are carnea destula grasime ca sa-i mai pun si eu.


Cand coastele s-au fiert cat decat si nu s-a mai format spuma, am adaugat in oala si zarzavatul, mai putin ardeiul gras pe care-l pun mai tarziu, odata cu rosiile.


Zarzavatul trebuie sa fiarba cam 1/2 ora. Dupa acest timp am adaugat rosiile si ardeiul iar dupa vreo 10 minute am adaugat in ciorba 1/2l suc de corcoduse verzi pe care mi l-a facut mama asta vara si pe care l-am fiert inainte de a-l pune in oala. Am potrivit ciorba la gust. Am fost nevoita sa mai adaug apa pentru ca sucul de corcoduse era foarte acru. Bine ca nu am pus mai mult de la inceput ca ar fi iesit ciorba foarte acra. Am potrivit si de sare si dupa ce a mai dat in cateva clocote am pus si taiteii. Dupa un sfert de ora, douazeci de minute, am dres ciorba cu un ou batut bine si am lasat sa mai clocotesca de cateva ori. Am stins focul si am adaugat leusteanul si patrunjelul verde tocat. Am pus capacul pe oala si cand m-am mai invartit eu prin bucatarie sa strang ce-am imprastiat, a fost numai buna de servit.


Pofta buna!




4 comentarii:

Lubita Iancu spunea...

Imi place tare mult borsul cu afumatura
pupic!

maria mihalache spunea...

Sunt fan ciorbe,asa ca niciodata nu refuz o portie iar pe gerul asta chiar ca este binevenita.
Pup draga mea!

DiaMar bucataria galbena spunea...

Pe asa un ger merge grozav un castron cu ciorba.Numai bine.

Mari spunea...

Cu multa placere va invit. Asa o sa termine si Scarlat ciorba asta ca sa-i fac una de burta. Hahahahahaha

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails