Loboda


Deşi afară este încă frig şi la două trei zile mai ninge câte puţin, am văzut pe tarabele din piaţă legăuri de lobodă, numai bune să ne ajute să ne vitaminizăm, după iarna asta care n-a fost tocmai uşoară.

Originea acestei plante se pierde undeva intre Europa si Asia. Cert este ca a fost gatita si de greci, si de daci, si de romani. Initial a existat un singur stramos, loboda salbatica – Atriplex ritens. Din ea fermierii au obtinut, de-a lungul mileniilor de agricultura si selectie, cele trei varietati cunoscute astazi sub numele de loboda de gradina: verde, roşie şi galbenă(care se găseşte mai puţin)

Loboda de ­gra­dina este o planta diu­retic-depu­rativa, re­mi­ne­ralizanta si vitamini­zanta. De aceea, re­co­mandarile terapeutice sunt asemana­toare cu ale spanacului. In medicina populara, loboda continua sa fie inclusa in terapia afectiunilor hepatice, renale, dermatologice si in anemii.
Loboda - vedeta verdeţurilor de primăvară-este o planta cu frunze catifelate, elastice si fara luciu, de culoare rosie-visinie (sau verde) cu gust agreabil, delicat. Este rezistenta la frig si apare primavara, devreme. Principalii constituenti sunt similari cu cei ai spanacului. Are proprietati depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante, constituind un ingredient al salatelor depurative din cura de primavară datorită compoziţiei sale bogate în săruri minerale şi în vitaminele A, E, B1, B2, B6, C, K. Semintele au efect purgativ (1/2 lingurita pulbere, de doua ori pe zi).
Se foloseste loboda proaspata, imediat ce este culeasa. Frunzele de loboda sunt potrivite pentru garnituri, suc proaspat, sau pot fi preparate sub forma de salate, ciorbe, supe, pireu, ciulama, mancaruri cu carne, branza, paste fainoase, orez, oua, ciuperci etc. Frunzele de loboda pot fi conservate pentru iarna: se asaza in straturi, intr-un borcan, acoperite cu sare de bucatarie. Manunchiurile de loboda proaspata, presate in pungi, pot fi tinute cateva luni in congelator, pastrandu-si gustul si calitatile nutritive.
Concluzia ar fi: e timpul să trecem la revitaminizare şi remineralizare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails