Măcinici










Pe parcursul acestor zile, simbolurile crestine având în centru figurile celor 40 de Sfinti Mucenici interfereaza cu o serie de mituri pagâne, de cele mai multe ori legate de muncile cîmpului, marcând începutul Anului Agrar.
Obiceiurile din ziua de 9 martie formeaza un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea alimentelor rituale (Sfinti, Sfintisori, Bradosi), betia rituala atestata de traditia populara, deschiderea mormintelor si portilor Raiului pentru revenirea spiritelor printre cei vii, aprinderea focurilor în curti si gradini, în fata caselor si pe câmp, purificarea oamenilor si vitelor prin stropirea cu apa sfintita, batutul pamântului cu maiurile pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii, aflarea norocului în noul an prin prepararea turtei de Macinici, retezatul stupilor si taierea primelor corzi de vita de vie.În ziua Macinicilor sau Mucenicilor se afla hotarul dintre iarna si vara, dintre zilele aprige ale Dochiei si cele calduroase ale Mosilor. În aceasta zi s-au suprapus doua sarbatori de înnoire sezoniera a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform traditiei, aceasta moare si se preface în stana de piatra, si prima zi a Mosilor, jertfiti si transformati în cenusa pe rugul funerar, pentru dreapta lor credinta.Crestinii ortodocsi din întreaga lume sarbatoresc, cu acelasi prilej, "Sfintii 40 de mucenici din Sevastia".Potrivit traditiei, în vremea împaratului Licinius (începutul secolului al IV- lea e.n.), 40 de soldati crestinati din Sevastia (Armenia) au refuzat sa mai aduca jertfe idolilor. În timpul persecutiei împotriva crestinilor, soldatii au fost aruncati în temnita. Aici s-au rugat la Dumnezeu pentru întarirea credintei si i-au impresionat pe romani prin tinuta lor demna. Guvernatorul imperial Agricola si inspectorul roman Lizios au încercat sa-i convinga pe soldati sa se lepede de credinta crestina. Acestia au refuzat, iar autoritatile romane au ordonat sa fie dezbracati si aruncati într-un lac înghetat de la poalele muntelui Ararat, pentru a-i determina sa renunte la crestinism. Un singur soldat a cedat, dar, dupa ce a fost bagat în apa calda, a murit. Peste noapte, ceilalti 39 de soldati ramasi în apa înghetata, s-au îmbratisat si au început sa cânte imnuri de slava catre Dumnezeu. Privind spre lac, Aglaios, seful închisorii, a observat ca deasupra crestetelor soldatilor pluteau aure. Emotionat, el a intrat în lac, alaturi de soldati si si-a marturisit credinta în Hristos. Sporind severitatea pedepselor, inspectorul Lizios a ordonat ca cei 40, înca în viata, sa fie scosi din apa înghetata si sa li se zdrobeasca fluierele picioarelor cu un ciocan. Supravietuitorii acestei torturi au fost arsi de vii. Istoria crestinismului consemneaza data de 9 martie ca ziua mortii celor 40 de mucenici.
Traditia româneasca a aluatului împletit, fiert sau copt, simbolizeaza sacrificiul mucenicilor îmbratisati în apa rece, amestecata cu gheata si zapada lacului de la poalele muntelui Ararat. Lumea crestina catolica sarbatoreste Sfintii Mucenici la o zi dupa cea ortodoxa.



Reţetă măcinici moldoveneşti(sfinţişori sau mucenici)


Timp de preparare:
pregatire-1 ora,
crescut aluatul- 1 ora si jumatate,
la cuptor- 1 ora.

Ingrediente:

- pentru aluat:
1 kg faina,
25 g de drojdie,
1/2 lingurita de sare,
2 linguri de zahar,
2 plicuri de zahar vanilat,
2 linguri ulei
50g margarina topita
o cana apa caldă

-pentru ornat:
100 g miere,
100 g miez de nuca;
sirop din o cana apa si 2 linguri de zahar
Preparare:
Se pune drojdia, o lingurita din cantitatea de zahar si vreo 3 linguri de apa calduta intr-o canita si se amesteca. Intr-un castron se pune faina si se face o groapa in mijlocul fainii, si-acolo se pune amestecul de drojdie. Peste cca 3 minute se pune si sarea, restul de zahar, restul de apa, uleiul si incepeti sa omogenizati.
In mod normal, faina ar trebui sa fie suficienta, dar daca aluatul este cam cleios, se mai adauga faina, dar cate putin.
Dupa ce se amesteca cu lingura de lemn, incepeti sa framantati cu mainile, date inainte prin faina. Trebuie framantat foarte bine, ideal ar fi sa bagati aluatul la robot, dar puteti framanta si cu mana. Aluatul se lucreaza usor, este foarte maleabil.
Se lasa aluatul la crescut intr-un loc calduros, langa aragaz, cam 1 ora si jumatate pana devine pufos.Dupa ce a crescut aluatul, se ia cate o bucata din acesta, se ruleaza si se formeaza mucenicii.Ungeti tava de cuptor cu putin ulei si asezati mucenicii in ea, dupa care ii ungeti cu apa si zahar vanilat. Dati mucenicii la cuptor pana se rumenesc.Intre timp, pregatiti miezul de nuca si il tocati sau il sfaramati cu sucitorul de coca sau cu masina de macinat nuci. Dupa ce se rumenesc, ungeti bine mucenicii moldovenesti cu miere amestecata cu putin sirop de zahar cu vanilie si presarati miez de nuca.Mucenicii moldovenesti sunt crocanti si rumeni, iar mierea si nuca ii fac absolut deliciosi. Ii puteti servi ca atare sau inmuiati in sirop de zahar ars .
Aceasta reteta traditionala de mucenici moldovenesti se pregateste pentru 9 martie.
Mentiuni:
Cu 40 de paharele, de vin, fireste

4 comentarii:

Diana spunea...

Mari minunati ti-au mai iesit, imi dai si mie unul?..la noi nu se fac...

Mari spunea...

Cu placere, Diana!
Sunt destui si pentru tine!

maria elena spunea...

Mari am venit si eu dupa Diana, vreau si eu un macinic, nici la noi nu se fac si arata asa bine!

Mari spunea...

Iti dau si tie cu mare placere. A mai lasat Alex, ca au fost 40 de bucati!

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails