Ce mancam in aceasta primavara

Ce mancam in aceasta primavara?


  • In sfarsit, a venit timpul pentru mult asteptata primavara sa-si faca aparitia si sa se impuna: soare, temperaturi peste 0 grade, fara zapada, flori, mai multa forfota.. huh! In sfarsit, incepem sa prindem viata!
    Si pentru ca iarna a fost lunga, geroasa si destul de greu de suportat pe ultima suta de metri, si pentru ca vrem sa fim plini de viata pentru noul sezon, trebuie sa ne incarcam bateriile. Stiu, uneori, soarele e cel de la care ne luam energia, dar energia noastra trebuie sa vina si din interior. Iar pentru asta doar noi suntem responsabili si trebuie sa ne luam rolul in serios!
    Pentru ca vreau sa va dau o mana de ajutor, am hotarat sa fac o lista cu verdeturi si cruditati de primavara de care trebuie sa profitam. Sincer, singurul lucru la care ma pot gandi acum, e hrana vie, neprepara ta - m-am cam saturat de conserve, legume fierte, muraturi. Vreau ceva proaspat si gustos.
    Intr-adevar primavara timpurie nu e foarte darnica, nu sunt inca legume si fructe. Dar, le gasim in supermarketuri, si nu va mai trece mult pana le vom gasi si in piata.
    Eu cred ca fiecare sezon isi are rostul sau, in consecinta si fructele si legumele specifice unui sezon au scopul lor bine stabilit in alimentatia nostra.
    Asa ca hai sa vedem pe ce sa ne axam!
    Legume
    Ridichile. Le-am pus in capul listei pentru ca sunt legumele mele preferate de sezon. De multe ori imi cumpar cate o legatura de ridichi pe care le mananc doar asa- ca pe un mar. Sunt gustoase, usor picante, crocante .
225x169_073315-sandwich-ridichi_120
Ridichile participa in mod util la incarcarea cu minerale si vitamine a organismului, mai ales prin continutul lor in potasiu, magneziu, calciu, vitamina C. Sunt bogate in fibre vegetale si fac parte din legumele cu rol in prevenirea cancerului. Contin si provitamina A, acid folic si fier si au un continut caloric mic. Pot fi consumate ca atare sau in salate- taiate, putin condimentate, putin ulei, otet sau in combinatie cu alte legume de sezon. De asemnea, le puteti introduce in sandwichuri- deliciu garantat!


Salata verde. Este prezenta in supermarketuri pe tot parcursul anului, dar primavara este sezonul ei de glorie. Acum este mai cruda, mai dulce, in rest, cel putindin punctul meu de vedere, are tendinta sa capete un gust amarui.
Salata verde poate fi consumata cruda sau in salate si constituie un aliment sanatos, fiind apreciata si introdusa in regimurile de slabire pentru aportul sau energetic scazut (13 calorii la 100 grame) si pentru faptul ca are proprietatea de a conferi senzatia de satietate. Contine, de asemenea, o maredensitate de minerale si vitamine. Poate ficonsumata si in combinatie cu alte legume,dar si cu alte alimente.
Multe gospodine folosesc salata verde si in supe- supa de salata, foarte apreciata, dar care mie nu imi place, motiv pentru care salata verde pentru mine se regaseste doar in salate- cu otet, putin zahar, sare si piper (delicios!) sau in sandwichuri sau ca ornament comestibil pe paltourile de aperitive.
Ceapa verde. Cred ca este vedeta sezonului de primavara! Sincer, ma incanta sa vad lumea primavara cu pungile de cumparaturi din care ies faloase cozile de ceapa verde! Sicand ai pe masa ceapa verde, e clar- e primavara!
Ceapa verde este un aliment medicament, dar si un condiment! Majoritatea mancarurilor noastre contin ceapa. Are proprietati diuretice, hipoglicemiante (de scadere a glicemiei), antibacteriene si este recomandata in dieta pentru scaderea colesterolui.
Ceapa poate fi consumata in orice varianta preferati! Pe langa faptul ca face mesele mai gustoase, are un efect deosebit la ornarea platourilor de aperitive. Plus ca, mie imi place mult sa o combin cu branza, motiv pentru care o folosesc la placinte, tarte aperitiv sau, pur si simplu, tai coditele verzi si le amestec cu branza, formez bilute si pofta buna!
Usturoi verde. La fel ca si ceapa are proprietati medicinale, motiv pentru care esterecomandat sa fie introdus in alimentatia noastra. Usturoiul verde este mai fraged, mai suculent si mai putin iute. Poate fi consumat in intregime.
Este o sursa de alicina, un antibiotic natural cu spectru larg, şi de substante cu rol antiinflamator, antiviral si antifungic. Acestea ajuta sistemul imunitar in protejarea organismului de infectii si de boli, inclusiv de cancer.
Poate fi folosit in salate, ca si ceapa verde sau la prepararea sandwichurilor. Se poate adauga si in tocanite, supe, cu recomandarea sa fie adaugat cand mancare a fost luata de pe foc, pentru ca acesta sa nu-si piarda proprietatile sale.

Urzica, leurda, papadia, stevie si spanacul fac si ele parte din categoria legumelor de sezon. Intr-adevar nu sunt la fel de uzuale ca cele de mai sus, dar pentru cei carora le plac acestea sunt recomandate.Personal, consum doar spanacul sub forma de salate sau scazut. Dar si celelalte pot fi consumate ca atare- in salate sau in diverse preparate- supe sau sub forma de tocanite. Acestea au un continut mare de fier, de care organismul, acum, primavara, are marenevoie. Din urzici proaspete se prepara un ceai care poate fi baut in loc de apa, pana la doi litri pe zi - bun penttru ficat, ajuta indetoxifierea organismului.
Leurda seamana la gust cu usturoiul si are proprietati asemanatoare cu acesta, se consuma sub forma de salate. Recomandat sa fie consumata pentru reumatism, boli renale, afectiuni ale sistemului nervos.
Stevie sau macris are actiuni depurative, curative si cicatrizant- amestecat cu smantana face bine pentru crapaturile de pe picioare. Are un gust acrisor si poate fi folosit in salate, ciorbe sau consumat ca atare.
Spanacul nu are nevoie de o larga prezentare. Cine nu a auzit de Popeye marinarul?! Bogat in fier, vitamina C, saruri minerale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, remineralizant, stimuleaza cresterea.
Pe langa toate acestea recomand introducerea in salate a patrunjelului verde si a mararului proaspat crescute in gradina. Amestecate cu branza de vaci si codite crude de ceapa verde sau usturoi, dau nastere unui aperitiv gustos de primavara.

Fructe
In ceea ce priveste categoria fructelor, sunt mai slab reprezentate, dar nimeni nu poate sa conteste calitatea reprezentantilor. Ciresele si capsunele sunt fructele primaverii. Singurul meu gand referitor la acestea este sa profit cat mai mult de prezenta lor pe piata- tin putin si adesea sunt foarte scumpe. Dar, merita efortul financiar!
cirese_120
Ciresele. Carnoase si zemoase, ciresele sunt foarte iubite de romani, se estimeaza ca ar fiaproximativ 4 milioane de ciresi in tara noastra. Ajuta la detoxifierea organismului, scad colesterolul, contin minerale, calciu,magneziu. Pot fi consumate ca atare, in salate sau deserturi.


desert_capsuni_120
Capsunele. Fructe parfumate si pofticioase-oricate ai manca, parca mai merge inca una! Au proprietati terapeutice si nutritive.Contin substante antioxidante, vitamine, calciu, fier, magneziu. Sunt recomandate in anemii, astenii si insomnii.
Mare atentie la faptul ca pot provoca alergii. (eu stiu :) )



Sper sa va fie de folos informatiile de mai sus si sa profitam la maxim de “cadourile alimentare” ale primaverii.
  • Articol preluat de pe culinar

5 comentarii:

Sidy spunea...

Mai Mari.....la tine vad ca a venit deja primavara...e aproape vara, dupa cate bunatati ai pe aici.....!
Te tzuc cu mare drag !

Lulu spunea...

Vorba lui Sidy,la cate ai pus aici mi-ai facut o pofta de cireseeeeee!!

Doina G spunea...

Pacat ca toate bunatatile astea le gasim numai primavara. Ma refer la cele naturale, de la mama lor din gradina! Nu la cele din supermarketuri, si iarna! De asta trebuie sa profitam imediat, de cum apar!

yafa spunea...

Buna Mari, am trecut fuguta pe la tine sa te invit la o noua provocare pe bloguletul meu. Te astept cu drag

Mari spunea...

Eu sunt asa dornica de aceaste bunatati, cum nu va inchipuiti! Deocamdata ma multumesc cu salata si ceapa din import, ca serele noastre au disparut!

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails