Sărmăluţe cu orez în foi de varză acră


Timp de preparare: 4 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 varză acră
1 cană de orez
1 morcov
1 ceapa
1 ardei gras
1 ardei iute, proaspăt sau murat
1 ceaşcă de ulei
1 cutie roşii taiate în bulion
sare
piper pisat şi boabe
foi de dafin
mărar

Mod de preparare:
Varza de spală si se pune la desărat, dacă e nevoie.Se curaţă şi se spală legumele. Morcovul se dă pe răzătoare, ceapa se taie mărunt, la fel şi ardeiul.Într-o cratţă se pune uleiul şi se adaugă ceapa care se lasa să se înmoaie puţin. Se adaugă morcovul, ardeiul gras şi cel iute . Se amestecă de câteva ori în cratiţă şi se adaugă orezul bine spălat şi o cană de apă. Se lasă pe foc până ce este absorbită toată apa. Între timp se potriveşte de sare, se adaugă piperul şi mărar tocat. Se amestecă să se încorporeze. Când a fost absorbită toată apa, se stinge focul şi se lasă un pic să se răcească. Apoi se ia cu lingura din compoziţie, se aşează pe foaia de varză şi se împăturesc sărmăluţe mai mari sau mai mici, după gustul fiecăruia, ale mele sunt mai mici.
Se aşează pe fundul unui vas care merge la cuptor, un strat de varză tocată, se pun câteva linguri de roşii tocate în bulion câteva boabe de piper şi o frunză, două de dafin, pe urmă un rând de sarmale. Se continua cu roşiile în bulion, o foaie de dafin şi iar un rând de sarmale, până terminăm toate sarmalele. Deasupre se pune un strat de varză şi restul de roşii în bulion şi se presară mărar tocat şi se pune apă cât să acopere sarmalele.
Se pune vasul pe foc până începe să fiarbă şi dă câteva clocote, apoi se bagă în cuptorul încălzit la 200 de grade. După 1/2 oră focul se micşorează, se controlează dacă sarmalele mai au suficientă apă, dacă nu se mai adaugă puţină apă caldă şi se mai lasă la cuptor până varza e bine fiartă şi frumos gratinată.
Se servesc cu mămăliguţă şi un ardei iute alături.
Poftă bună!

4 comentarii:

maria mihalache spunea...

Mari , ce bunatate ai facut..............)))))
Te pup si iti doresc o zi buna!

Doina Varga spunea...

Foarte bune sarmalutele tale. Mi-ai facut o pofta de numa'.

Mari spunea...

Multumesc fetelor de vi si de aprecieri!

Mari spunea...

Acum si tastatura mananca litere!

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails