Schimbarea la fata

Schimbarea la fata” este unul din cele mai importante praznice împaratesti, cinstit de crestinii din intreaga lume în data de 6 august. Este o sarbatoare relativ noua, prin hotarârea luata de Papa Calist al III-lea drept multumire pentru sirul de victorii obtinute de cruciati asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.
„Schimbarea la fata” este sarbatoarea ce aminteste de evenimentul de pe muntele Taborului, atunci când Iisus Hristos s-a aratat apostolilor Petru, Iacov, Ioan în toata stralucirea sa divina, pentru a-i convinge sa nu se îndoiasca de faptul ca va învia si va trai vesnic. Biblic, „Schimbarea la fata” a avut loc înainte de intrarea lui Iisus în Ierusalim si de rastignire.
De fapt, în acel moment, spun teologii, pentru Hristos n-a însemnat nicio schimbare din punct de vedere fizic, ci schimbarea s-a produs în constiinta apostolilor, care, pentru o perioada limitata de timp, au primit puterea de a-l vedea pe Învatatorul lor asa cum era el de fapt, stralucind de lumina cea vesnica. De asemenea, se spune ca în acele momente o suvita de lumina a pogorât din cer si a facut ca fata lui Iisus sa straluceasca precum soarele, iar mantia i-a devenit alba ca zapada. Lumina i-a patruns atât de adânc pe cei trei apostoli încât, neputând-o suporta, au cazut cu fata la pamânt, nauciti, si au auzit vocea lui Dumnezeu care le-a spus: „Acesta este Fiul meu cel iubit (...) pe acesta sa-L ascultati”. Însa, Iisus n-a vrut sa arate prin transfigurarea Sa decît un stadiu în evolutia noastra catre desavîrsire.
Fiecare dintre noi va trebui sa trecem prin aceasta completa transfigurare, în care ne vom simti patrunsi cu totul de lumina lui Dumnezeu.
Schimbarea la Fata” este singura zi când se poate mânca peste, în postul Sfintei Marii, care a început la 1 august si se termina la 15 august.
Sarbatoarea Schimbarii la Fata este deci prin excelenta aceea a îndumnezeirii naturii noastre omenesti si a participarii trupului nostru trecator la bunurile vesnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mântuirea noastra prin Patimile Sale, Mântuitorul arata atunci ca scopul venirii Sale în lume era tocmai sa aduca pe tot omul la contemplatia slavei Sale dumnezeiesti.
Din acest motiv sarbatoarea Schimbarii la Fata i-a atras în mod deosebit pe calugari, care si-au închinat întreaga viata cautarii acestei lumini.

Si S-a schimbat la fata, si a stralucit fata Lui ca soarele”

Sarbatorita pe 6 august, Schimbarea la Fata aminteste de momentul biblic în care Iisus Hristos urca pe Muntele Tabor din Galileea pentru a se ruga, însotit de apostolii Pavel, Petru si Ioan, este învaluit de o aura luminoasa urmata imediat de recunoasterea si binecuvântarea lui Dumnezeu care se adreseaza apostolilor: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în care am binevoit. Pe Acesta ascultati-L”. Momentul semnifica dezvaluirea divinitatii lui Iisus Hristos si recunoasterea acestuia ca Fiu al lui Dumnezeu, asadar un moment marcant în istoria crestinitatii.„Probejenia” sau „Obrejenia” (de la „a probazi” care înseamna „a certa”), cum mai este numita aceasta sarbatoare în popor, este situata în interiorul Postului Sfintei Marii, astfel încât este Dezlegare la Peste.
Este asadar momentul de „cearta” între vara si toamna, trecerea de la vara la toamna, este data la care încep sa cada primele frunze vestede, perioada în care pasarile îsi cauta un loc mai cald si iarba nu mai creste.
Legat de superstitii, fetelor nu le mai creste parul daca si-l piaptana în aceasta zi (asemeni ierbii).
Tot asa cum nu este bine sa te certi cu nimeni, deoarece tot asa o vei tine tot anul.
Gata si cu scalda la râu sau cel putin asa se spune în popor, ca apele ar fi spurcate de cerbi; se culeg plante de leac, deoarece se crede în puterea miraculoasa a acestora în vreme de sarbatoare.
Este totodata o zi sfânta în care se deschid Cerurile si se pot vedea portile Raiului de catre cei alesi de Dumnezeu, fapt prefigurat de altfel de Insusi Mântuitorul, cu 6 zile înainte de urcarea pe muntele Tabor: „Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moarte pâna nu vor vedea Împaratia lui Dumnezeu venind întru putere”.
În directa legatura cu aspectul religios-crestin, sarbatoarea poate semnifica si schimbarea noastra în bine, schimbarea invidiei în bucurie, a rautatii în iertare, a împacarii cu sine si cu ceilalti.

3 comentarii:

Another spunea...

Fraza aceasta explică tot: "De fapt, în acel moment, spun teologii, pentru Hristos n-a însemnat nicio schimbare din punct de vedere fizic, ci schimbarea s-a produs în constiinta apostolilor, care, pentru o perioada limitata de timp, au primit puterea de a-l vedea pe Învatatorul lor asa cum era el de fapt, stralucind de lumina cea vesnica."
Mulţumesc! :-)

Momo spunea...

multumim,mari de "hrana vie"!iar eu iti multumesc in mod special de vizite si cuvinte frumoase!o duminica placuta!

Unknown spunea...

La multi ani, Sf. Maria!

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails