Sărbătoarea Floriilor




"Primiti-L pe Iisus in Ierusalimul inimilor dumneavoastra"


Sarbatoarea Floriilor sta la inceputul Saptamanii Patimilor ca o piatra de hotar care marcheaza drumul ultimelor zile ale Mantuitorului, inainte de patimile si slavita Sa inviere. Deocamdata insa, acum, El isi pregateste o intrare smerita in Ierusalim, calarind pe manzul asinei, insa poporul I-a facut o primire triumfala, asa cum se obisnuia in vremea aceea sa fie intampinati doar regii. Astfel, multimile au iesit in afara orasului, toti in haine de sarbatoare si purtand in maini cununi si ramuri de palmier si maslin, pentru a-L intampina cum se cuvine pe Imparatul Lumii. Asupra lor a coborat atunci Duhul Sfant, inspiratia divina, si astfel L-au recunoscut pe El, Cel care nu le-a dat nici un semn al slavei Sale, pentru ca umbla smerit, fara a-si ridica ochii din pamant. Si, totusi, multimile Il aclamau ca pe Mesia, strigandu-I: "Osana, fiul lui David! Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului!". In aceasta atmosfera de aleasa bucurie a fost condus Iisus Cristos in Ierusalim, si apoi la templu. La un moment dat, sinedristii, foarte lucizi si extrem de atenti la tot ce se intampla in jurul lor, L-au atentionat pe Iisus ca strigatele multimii care-L primea ca pe un mare imparat ar putea avea conotatii politice extrem de grave. "Nu vezi ce striga acestia?" - Il intrebau ei. Atunci El, ridicandu-si capul Sau, le-a dat un raspuns uimitor, care a strabatut veacurile si a ajuns pana la noi, pastrandu-si aceeasi prospetime din momentul rostirii: "Daca ei vor tacea, pietrele vor vorbi!". Acesta este un moment fundamental, in care Fiul lui Dumnezeu isi marturiseste deschis, pentru prima data, mesianitatea Sa, cu intreg sirul de consecinte ulterioare (patimile, rastignirea si moartea de pe Cruce) pe care si le asuma cu toata responsabilitatea. Dar - si asta mi se pare foarte important sa subliniez - Mantuitorul a fost primit nu doar de multimea aceea de atunci, El este intampinat de fiecare dintre noi, an de an, in duminica Floriilor, pentru ca si noi purtam ramuri inverzite de salcie, si noi spunem acum, din toata inima: "Osana intru cei de sus! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!". Iata, deci, cum aceasta duminica nu ramane doar o simpla comemorare, pentru ca, prin participare afectiva, traire duhovniceasca si marturisirea mesianitatii Mantuitorului, noi, crestinii ortodocsi, transfiguram Floriile intr-o splendida sarbatoare a spiritului. In ceea ce va priveste pe dumneavoastra, cei care cititi, permiteti-mi sa va trimit o frateasca binecuvantare si indemnul de a va deschide larg portile sufletului catre credinta, pentru a-L putea primi cum se cuvine pe Iisus Cristos, in Ierusalimul inimilor dumneavoastra.
Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.
Obiceiuri şi tradiţii de Florii
Se pare ca denumirea populara a sarbatorii vine si de la zeita romana a florilor, Flora, peste care s-a suprapus intrarea Domnului in Ierusalim. Tot de la Flora vine si semnificatia de renastere a naturii, insa potrivit specialistilor, cel mai mult primeaza semnificatia crestina a evenimentului.
Obiceiurile de Florii sunt diversificate, in functie de zona geografica.
Fiind zi de serbare a vegetatiei, ea are ca simbol ramurile de salcie. Traditia spune ca inainte de Duminica Floriilor se strang brate intregi de ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot.
Un alt obicei este acela, ca fetele care nu sunt inca maritate, sa puna sub perna o oglinda si un pieptan, pentru a isi gasi jumatatea.
In Muntenia exista o supersititie conform careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de Florii, intrucat aceasta este duminica in care infloresc copacii si din aceasta cauza oamenii pot sa albeasca.
In unele zone din tara se merge cu Salcioara si Lazarea – colind dedicat zeitei vegetatiei.
In Muntenia si Oltenia fetele se strang in grupuri si canta aceasta colinda, care vorbeste depre drama lui Lazar.
Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune cand se apropie de preot.
Cu ocazia Mosilor de Florii, femeile coc placintele pe care le dau de pomana saracilor ca sa nu moara de dorul lor, asa cum a patit mama lui Lazar.
Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti...
- Cine nu serbeaza ziua aceasta se va umple de pistrui.
- Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune.
- Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti.
- De Florii, este bine sa mananci peste, este cum se spune dezlegare la peste.

Urez La Multi Ani tuturor acelora ce poarta nume de floare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails