Turte sau scutecele lui Hristos


Timp de preparare:
1 ora si 45 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

Turte:

2 ceşti de făină

1 ceaşcă de apă călduţă

1/2 linguriţă de sare



Grâu:

2 ceşti grâu

apă

sare

Sirop:

3 ceşti de apă

2 ceşti zahăr

2 linguriţe scorţişoară

coaja de la o lămâie mare

1/2 ceaşcă de nucă mărunţită
Mod de preparare:

Se face o cocă tare, se întinde o foaie subţire, se taie în romburi sau pătrate şi se coc pe plita incinsă sau mai modern într-o cratiţă de teflon fără ulei sau alte adaosuri. Se pun una peste alta şi se dau la rece. Este de preferat să se pregătească cu o zi, două înainte.

Se fierbe grâul cu apă cu sare, fără să se scadă prea mult. Se face siropul Apa se fierbe cu zahărul 5 minute se adaugă mirodeniile şi nuca.

În ziua Ajunul Crăciunului se aştern pe un platou 2 staturi de turte, peste ele se pune un strat de 2-3 cm de grâu şi se stropesc cu 1-2 polonice de sirop. Deasupra se mai poate presăra scorţişoară şi nucă mărunţită. Aceste turte sunt tot ce se mănâncă în această zi.

Sunt zone în ţară unde 10-15 farfurioare cu turte împreună cu un colac şi o lumânare aprinsă, se împart între vecini şi rude în această zi de Ajunul Crăciunului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails