Galuste cu prune,




Mie imi plac foarte mult galustile cu prune, dar lui Alex nu ii plac. Din cauza asta n-am mai facut de multi ani. Fac, in general, dulciuri care ii plac si lui, pentru ca e un mare mancator de dulciuri. Eu imi satisfaceam pofta atunci cand facea mama sau Vero(fica mea) galusti. Trebuie sa recunosc, facandu-mi mea culpa, ca imi plac mai mult cele facute de Vero.
Pentru ca acum stam impreuna, am tot rugat-o sa faca galuste, dar ea fata grijulie care tine la siluta mea( sa nu ajung cat un butoi) imi tot aducea argumente, ca au cartofi multi, ca au pesmet, si ca se mananca cu zahar mult(sau cel putin eu asa le mananc). Eu pofta mi-am mai ostoit-o un pic, pentru ca am fost la mama si tocmai facuse galuste, dar nu mai erau calde. Oricum am mancat pe saturate.
Zilele trecute a venit Barbu(sotul meu) de la tara cu o sacosa de prune numai bune de galuste si cu o pofta de galuste la fel de mare ca a mea(caci gandul la cat de bune le face Vero, tot ma rodea). Asa ca nu a mai avut incotro si s-a pus pe treaba.

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:- 500g cartofi
- 2 oua
- 2-3 linguri faina
- sare
- prune(cam 500g)
- 3 linguri unt
- 3 linguri pesmet
- zahar la discretie

Mod de preparare:
Cartofii bine spalati si curatati, se taie cubulete si se pun la fiert. Cand sunt gata se scurg bine de apa, se strivesc cu presa de cartofi si se lasa la racit. Intre timp spalam prunele si le scoatem samburii. In locul samburelui punem un pic de zahar.
Cand s-au racit cartofii, se pun intr-un castronsi se amesteca cu ouale, faina si un pic de sare. Se face din aceasta compozitie un sul gros de trei degete, din care se taie bucati de grosimea unui deget. Fiecare bucatica se intinde cu mana si in ea se infasoara o pruna. Cu mana plina de faina, le dam forma rotunda. Procedam asa pana terminam toatew bucatile de coca.
In timpul aceasta pe foc fierbe o cratita cu apa si un pic de sare. Cand apa clocoteste punem in ea toate galustile. Cand galustile se ridica la suprafata apei sunt fierte. Se scot incet cu lingura de spumasi se tavalesc in pesmet, pe care l-am rumenit in unt. Galustile se intorc incet pe toate partile, ca fiecare galusca sa se imbrace frumos in pesmet. Se asaza pe farfurie si se pudreaza cu zahar.
Se servesc calde, dar sunt bune si reci.
Pofta buna!Eu le-am facut o poza si sectionate, dar cu telefonul, asta e tot ce am putut sa aleg din vreo 10 poze. Pana o sa-mi cumpar un aparat foto o sa scriu retete doar atunci cand arata cat de cat...










6 comentarii:

Mariana spunea...

Ador galustile cu prune!
Ce bine arata!
O saptamina placuta!

Mari spunea...

Si eu! hahaha
Multumesc de vizita!
O saptamana plina de realizari iti doresc!

dian@ spunea...

Mari ce pofta de galuste cu prune mi-ai facut, nici nu-ti poti da seama...te pup!

pansy spunea...

gand la gand cu bucurie,azi am facut si eu !tare mult ne plac,desi sunt cam laborioase.

maria elena spunea...

Mmmmmmm, ce bune sunt Mari. Vad ca ai facut schimbari, te pup si o duminica frumoasa iti urez.

Aurica spunea...

a trecut ceva vreme de cand nu am mai mancat un asa desert delicios, arata bine si foarte gustoase ;)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails